Prajitura Albinita

Dulceata de la albine

Prajitura Albinita

Incepem ziua , langa o cafea aromata si un minunat desert cu miere.

Prajitura cu miere de albine, Albinita, o iubesc din copilarie si imi place si acum la nebunie. E una din prajiturile mele preferate: foi cu miere, fragede de se topesc in gura, crema vanilata si contrastul placut cu gemul acrisor, o minunata prajitura usoara, pufoasa si gustoasa.Se realizeaza foarte usor.

Iata reteta:

Ingrediente Prajitura cu miere de albine:

Pentru foile cu miere:

600 de grame de faina + cateva linguri pentru presarat planul de lucru

150 de grame de zahar

200 grame de miere de albine (de oricare preferati)

20 de grame (1 lingura) de bicarbonat de sodiu

100 de grame de unt cu 82% grasime

1 ou

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

2-3 linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul

Crema de lapte si unt si umplutura:

300 ml. lapte

150 de grame de zahar

1 praf de sare

80 de grame de gris

200 de grame de unt cu 80% grasime

1 lingura de extract de vanilie

1 borcan de 370 ml. de gem

zahar pudra vanilat pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura cu miere de albine:

Cum se face aluatul de foi cu miere pentru prăjitura Albinita:

1. Mierea de albine se cantareste direct intr-o craticioara. Se adauga untul (100 grame), sarea si zaharul si se pun pe foc mediu spre mic.

2. Se fierbe compozitia pana cand incepe sa bulbuceasca iar zaharul e complet dizolvat. Se da deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca.

3. Se cerne faina intr-un castron incapator, impreuna cu bicarbonatul de sodiu. Se face cu lingura o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia cu miere preparata la pasul precedent, deja racita, apoi oul batut cu furculita cat sa se lichefieze si extractul de vanilie. Se amesteca cu o lingura pana cand ingredientele lichide sunt inglobate in faina, apoi se rastoarna tot continutul castronului pe planul de lucru usor infainat. Tot acum pornim si cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius.

4. Se framanta rapid aluatul, fara a insista prea mult, doar cat sa se obtina un aluat omogen.

5. Se imparte aluatul in 4 bucati cat mai egale, cel mai sigur fiind sa le cantarim.

1. Rand pe rand, se intind cele 4 bucati de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subtiri (eu le dau dimensiuni ~36-37 cm x 25 cm), ingrijindu-ne permanent sa avem planul de lucru infainat bine, ca sa nu se lipeasca. Foile trebuie sa aiba dimensiuni cat mai egale, astfel se vor limita pierderile la final, cand trebuie sa indreptam marginile. De aceea, daca foile ies strambe sau inegale, se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc si mai trecand o data cu sucitorul pe deasupra.

2. In trecut, aceste foi subtiri de coceau pe fundul tavilor unse si presarate cu faina. Acum nu mai trebuie sa ne chinuim sa facem asta si nici sa facem prea multa mizerie in cuptor, pentru ca avem hartie de copt. Asadar, tavile se captusesc cu hartie de copt, foile se ruleaza rand pe rand pe sucitor si cu ajutorul acestuia, transferam foile crude deasupra tavii, derulandu-le la locul lor,

3. Inainte de a da foile la copt, se perforeaza cu o furculita pe toata suprafata, ca sa prevenim cresterea neuniforma in timpul coacerii.

4. Se coc rand pe rand foile, in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 10 minute fiecare, timp in care foile se vor colora intr-un brun-auriu frumos. Atentie, foile calde sunt foarte fragile, trebuie sa le lasam sa se raceasca bine in tava sau sa le transferam cu tot cu hartia de copt de la baza pe o suprafata plana pana se racesc complet. Dupa ce se racesc, foile se vor intari foarte mult, vor fi ca niste biscuiti tari. Nu va alarmati, asa trebuie sa se intample, aceasta textura va ajuta foile sa absoarba multa umiditate din crema, fragezindu-se frumos.

Prepararea cremei de gris cu lapte si unt pentru prajitura cu miere de albine „Albinita”:

1. Se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul si sarea. Dupa ce laptele fierbe, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe 4-5 minute amestecand constant cu telul in forma de para, apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine.

2. Dupa ce baza de gris cu lapte s-a racit, se adauga untul moale, taiat in cubulete, si extractul de vanilie.

3. Se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana cand se formeaza o crema spumoasa si alba.

ASAMBLARE PRAJITURA CU MIERE DE ALBINE, CREMA DE LAPTE SI UNT SI GEM

1. Se aseaza prima foaie cu miere de albine intr-o tava de dimensiune potrivita si se acopera cu jumatate din crema de lapte si unt, niveland-o foarte bine, pentru ca si de asta depinde aspectul final al prajiturii.

2. Se acopera crema cu urmatoarea foaie, si se preseaza usor, aplicand o presiune constanta cu palmele pe toata suprafata. Se acopera a doua foaie cu gemul, pe care, deasemea, incercam sa-l distribuind cat mai frumos (o umplutura cu denivelari va duce la o prajitura cu aspect neuniform, portii inegale etc).

3. Se acopera gemul cu a treia foaie, se preseaza usor si se adauga restul de crema. Dupa nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie cu miere. Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi casante si tari.

A doua zi vom indrepta cu un cutit marginile prajiturii, apoi o putem portiona dupa plac.

Dupa ce se portioneaza, suprafata prajiturii se pudreaza cu zahar praf, o asezam pe un platou si… pofta mare s-aveti!

Niciun comentariu

Adaugă comentariul tău

RSS
Follow by Email